onsdag 29. februar 2012

La oss svinge tryllestaven!

Tenkte jeg skulle fortelle litt om husprosjektet vårt, 
vise litt bilder og gi en aldri så liten statusrapport. 
Kanskje det er moro både for nye og gamle lesere?

Vi er da stolte (tidvis frustrerte)
eiere av et tømmerhus 
som ble satt opp i 1934 av Alfred, 
en mann som hadde vært i Amerika
og jobbet på Ford-fabrikken,
og tjent penger nok til å bygge et flott hus 
to mil fra det som nå er metropolen Bodø.

La meg først få vise litt bilder fra visninga,
utgangspunktet for renoveringsarbeidet:Overgangen fra hovedhuset 
til et tilbygg på cirka ti kvadrat.

Kjellervindu.

Under verandaen.

Kjellerdøra har nok sett sine beste dager.

Et av rommene i kjelleren.

 Alt det elektriske må nok byttes.


Kjøkkenet er vel ikke helt tidsriktig.

***

Huset ble overtatt i desember 2008, og som dere ser var det i en heller dårlig forfatning. Etter at den første eieren, Alfred, gikk bort, hadde tømmerveggene varmet flere ulike familier,  og ved overtakelse bar det preg av behov for omsorg. Handy Manny har i hovedsak gjort det meste selv,  men med god hjelp fra familie og venner. 

Det aller første som ble gjort var å reparere vindskiene og sette på mønekammer på huset. I mørkeste desember med begrenset snekkererfaring satt HM på taket med hammeren sin.  Fra dette første spadetak har det gått slag i slag; ved hjelp av pensjonert snekker ble det tegnet ny fasade på huset  med et tilbygg på østsiden på nesten 40 kvm i grunnflate. Garasje ble også ført opp på tegninga, og søknad ble levert kommunen.

Første del av 2009 gikk til utvendig arbeid, blant annet mye opprydding i kjeller og på tomta, samt at innsatsen ble rettet mot husets vegger. Avskallet, rød/rosa bordkledning ble revet av, og erstattet med ferdiggrunnet, liggende bordkledning. I tillegg ble det etterisolert med fem cm, lagt vindsperre og museband, osv.

Flinke HM i aksjon.

Det var et møysommelig arbeid, som virkelig gjorde underverker for husets fasade.  Naboene kom stadig innom og slo av en prat, og jeg tror de syns det var morsomt at huset forandret seg sånn.  I ettertid har det kommet eldre folk bortom og gitt uttrykk for at Alfred ville blitt glad for å se hvordan huset gjenoppstod. Det er sånt vi tar vi til oss, og setter veldig stor pris på å høre.

Deretter kom høsten, og vi begynte så smått å annonsere vårt første barns forventede ankomst i mars.  Vi hadde noen sene kveldstimer hvor vi diskuterte hvorvidt vi skulle begynne å sette opp tilbygget eller om vi skulle vente. Vi regnet med at det kom til å ta tid, og for å sette opp nytt bygg måtte det gamle vekk, noe som ville si at vi mistet badet vårt. Likevel kom vi fram til at vi ville iverksette. Tanken på et nytt bad til vår førstefødte var forlokkende, og 24.09.09 begynte rivinga.

Vi så for oss en periode på noen måneder med midlertidig do i kjelleren,  men som mange av dere allerede vet, gikk det et år, to måneder og 14 dager (ikke at jeg holdt tellinga, eller noe, altså) før vi kunne feire flunkende nytt bad. At det gikk så lang tid skyldes mange faktorer, blant annet den generelle erfaringen alle som pusser opp får; ting tar tid. Og, så har vi jo fått noen unger underveis. Det kompliserer jo litt, kan en si.

Tilbygget på 40 kvadratmeter.

8. desember 2010 stod i alle fall Endelig de tre første, helt nye rommene klare, og vi hadde nådd (den veldig etterjusterte) målsettingen om å få feire jul med god samvittighet. Vi kan trygt si at vi hadde lang ferie. Den jula hadde vi også en aldri så liten hemmelighet på lur; gutten vår skulle bli storebror. 

Fra vårparten og utover sommeren i fjor ble det gjort veldig mye utvendig.  Blant annet kom ny drenering på plass, flere grøfter ble gravd ut, det ble foretatt sprenging av garasjetomt og planering av hageområdet. Et område hvor ugresset kjempet om å bli høyere enn syrinbusken vår  har fått et skikkelig ansiktsløft, og det blir spennende å se hvordan plenen som ble sådd i fjor kommer  seg utover sommeren vi har foran oss.

Muren ble også isolert (Sundolitt XPS 300 - minner om isoporplater) og slammet,  noe som har gitt utslag på forholdene i kjelleren , og dermed også i første etasje, nå i vinter,  veldig godt når små barneføtter og myke mager leker på gulvet. I høst kom nesten 50 kvadratmeter veranda opp,  og HM har også satt opp overbygg til kjellernedgangen.

Før nummer to kom til verden ble det utført en aldri så liten make-over inne i stua vår, (den skal totalrenoveres senere) og i tillegg til kjøkken, bad og vaskerom, har vi nå ferdigstilt loftstua på cirka 20 kvm. Innvendig har vi også fått ferdig yttergangen.

Senhøsten 2011.

Mye er gjort, og mye gjenstår. Hverdagen her på landet er langt fra kjedelig,  men vi forsøker å finne en balanse mellom oppussing og fritid som passer oss alle. Du er hjertelig velkommen til å følge prosjektet vårt videre, her skjer stadig noe nytt, enten det er husprosjekt eller flere unger.. ;-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar